Eurofinco

DE WAARHEID OMTRENT KREDIETEN

De quotiteit van een lening en waarom is het belangrijk?

    Here!
  • Home
  • nieuwsDe quotiteit van een lening en waarom is het belangrijk?

De quotiteit van een lening en waarom is het belangrijk?

26/04/2023 eurofinco Reacties uitgeschakeld

Wat is de quotiteit van een lening en waarom is het belangrijk?

De quotiteit van een lening is een term die gebruikt wordt om het percentage van de totale waarde van een woning aan te duiden dat door middel van een lening wordt gefinancierd. Het wordt berekend door het bedrag van de lening te delen door de waarde van de woning. Bijvoorbeeld, als u een woning in Gent van 300.000 euro koopt en u leent 240.000 euro, dan is de quotiteit van uw lening 80%.

Maar waarom is de quotiteit van een lening belangrijk? Welnu, het heeft invloed op verschillende aspecten van uw lening, waaronder de rentevoet en het kredietbedrag.

 

Hoe de quotiteit van een lening van invloed kan zijn op de rentevoet?

Over het algemeen geldt: hoe hoger de quotiteit van een lening, hoe meer risico de kredietverstrekker neemt, en hoe hoger de rentevoet zal zijn die aan de klant wordt aangeboden. Dit is omdat een hogere quotiteit betekent dat de kredietverstrekker een groter deel van de waarde van de woning moet financieren, wat resulteert in een hoger risico. Dit kan ertoe leiden dat u over de gehele looptijd van de lening meer betaalt aan interesten.

 

Hoe de quotiteit van een lening van invloed kan zijn op het kredietbedrag?

Een hogere quotiteit kan ook betekenen dat u een lager kredietbedrag kunt krijgen dan u aanvankelijk had gewild, omdat kredietverstrekkers doorgaans een limiet stellen aan het percentage van de waarde van de woning dat zij bereid zijn te financieren. Bijvoorbeeld, als de kredietverstrekker bereid is om maximaal 80% van de waarde van de woning te financieren en uw leningquotiteit is 85%, dan moet u het verschil bijleggen uit eigen middelen.

 

Waarom een lage quotiteit gunstig kan zijn?

Daarom kan het gunstig zijn om een lage quotiteit van de lening te hebben, omdat dit kan resulteren in een lagere rentevoet en een hoger kredietbedrag. Dit kan vooral belangrijk zijn als u al een grote som geld heeft moeten uitgeven om de woning te kopen, en u geen extra geld beschikbaar heeft om een hogere rentevoet te betalen.

 

Hoe kan je creatief omgaan met en het beïnvloeden van de quotiteit?

Doordat sommige mensen (jong en oud) al in het bezit zijn van een pand. Kan de volledige situatie in kaart worden gebracht, het is namelijk zo dat er vaak een overwaarde zit op een bestaand pand. Deze overwaarde kan je meenemen op uw nieuwe aankoop, enige voorwaarde is dat dit pand in België ligt. We spreken dan van een globale quotiteit in een dossier.
Jonge mensen kunnen ook gebruik maken van de woning van de ouders en zo toch betere voorwaarden bekomen bij de bank.
In een blogpost kunnen we helaas niet volledig in detail gaan, maar we doen dit voor al onze klanten.

 

Conclusie

Het is daarom aan te raden om vooraf een goede berekening te maken van de financiële situatie voordat u een lening afsluit, zodat u een lening kunt verkrijgen met de best mogelijke voorwaarden en tarieven.  Eurofinco (Zele), kan u helpen bij het vinden van de beste lening die past bij uw situatie en uw wensen. Het is belangrijk om inzicht te hebben in de quotiteit van de lening, dit is namelijk 1 van de belangrijke peilers in een woonkrediet dossier.

Je kan ons snel bereiken op https://www.eurofinco.be/contact/.